Naše drahé centy!

20. januára 2013, Borotovský, Nezaradené

Čudujete sa , ako môžu byť centy drahé? Je to veľmi jednoduché, ich výroba je drahšia, ako je ich nominálna hodnota 1,2 a 5 centov. Tak isto aj ich kúpna sila je takmer na nule, veď za 1.2 či 5 centov už nekúpite ani zápalky a ani rožok. Na úplne dokreslenie ich ničotnosti je to, že banky zamieňajú mince podľa počtu kusov a za to si účtujú poplatok, ktorý je v prípade centov akejkoľvek hodnoty väčší, ako samotná hodnota menených kusov centových mincí.

Otázka je, prečo nám musia predmetné mince zavadzať v peňaženkách, alebo ich hromadíme v dózach, popolníkoch a podobne?

Riešenie sme už v minulosti mali, a bolo to v období slovenskej koruny, keď sa zrušili 10 a 20 halierové mince a nákupy sa zaokrúhľovali na 50 halierov. Obdobne by sa to dalo uplatniť pri 1 a 2 centovkách  a ja si myslím, že aj pri 5  centovkách,  a nákupy by sa zaokrúhľovali na 10 centov, resp. 5 centov, ak by sa to zdalo ľuďom veľa.

Ak by sa predmetné podarilo zrealizovať, veľa ľudí by malo menej práce s počítaním mincí v obchode a službách. V domácnostiach a reštauračných zariadeniach by sa nehromadili nepotrebné mince, ktoré vlastne už takmer nikto  nechce.

V niektorých štátoch  Eurozóny to riešili tak, že ich síce oficiálne nezrušili, ale ich jednoducho prestali používať, aj to je riešenie.