Ropovod – kontra Petržalka.

15. júna 2011, Borotovský, Nezaradené

 

Vzniká tu problém a to ropovod cez Žitný ostrov, alebo cez mestskú časť Petržalka resp. mesto Bratislava.

Na základe oboznámenia sa s Uznesením Vlády SR č. 340 z 26. mája 2011, k informácii o stave prác na prepojení ropovodu Družba s rafinériou Schwechat (ropovod BSP) a o plnení Memoranda o porozumení a spolupráci v oblasti energetiky medzi Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom hospodárstva a práce Rakúska a na základe oboznámenia sa s podkladovým materiálom vypracovaným Ministerstvom hospodárstva SR o stave prác na prepojení ropovodu Družba s rafinériou Schwechat (ropovod BSP) a o plnení Memoranda o porozumení a spolupráci v oblasti energetiky medzi Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom hospodárstva a práce Rakúska – hlavne s mapovou časťou materiálu,

 je možné uviesť nasledovné:

 Uvedené materiály predznamenávajú trasovanie ropovodu, ktoré by spojilo rafinérie ÖMV a Slovnaft,  cez takzvaný  Mestský koridor resp. Karpatský koridor.

Mestský variant znamená úplný odklon z územia Žitného ostrova, ale znamená  možné ohrozenie vodných zdrojov na území  mestskej časti Petržalka. Pri trasovaní cez Karpatský koridor, ropovod by sa napojil na rakúsku stranu v území ohraničenom mestami Marcheg a Záhorská Ves. Napájací bod by bol v okolí Jablonice. Ale nás Petržalčanov sa bytostne dotýkajú varianty trás tzv. Mestského koridoru.

Na základe uvedeného chcem podporiť iniciatívu kolegyne poslankyne Eleny Pätoprstej , aby sa k predmetnej problematike zaujalo stanovisko aj v Miestnom zastupiteľstve Petržalka, ale na základe vypracovaných odborných posudkov znalcov na danú problematiku.

Igor Borotovský

poslanec MZ Petržalka