Založ si blog

Naše drahé centy!

Čudujete sa , ako môžu byť centy drahé? Je to veľmi jednoduché, ich výroba je drahšia, ako je ich nominálna hodnota 1,2 a 5 centov. Tak isto aj ich kúpna sila je takmer na nule, veď za 1.2 či 5 centov už nekúpite ani zápalky a ani rožok. Na úplne dokreslenie ich ničotnosti je to, že banky zamieňajú mince podľa počtu kusov a za to si účtujú poplatok, ktorý je v prípade centov akejkoľvek hodnoty väčší, ako samotná hodnota menených kusov centových mincí.

Otázka je, prečo nám musia predmetné mince zavadzať v peňaženkách, alebo ich hromadíme v dózach, popolníkoch a podobne?

Riešenie sme už v minulosti mali, a bolo to v období slovenskej koruny, keď sa zrušili 10 a 20 halierové mince a nákupy sa zaokrúhľovali na 50 halierov. Obdobne by sa to dalo uplatniť pri 1 a 2 centovkách  a ja si myslím, že aj pri 5  centovkách,  a nákupy by sa zaokrúhľovali na 10 centov, resp. 5 centov, ak by sa to zdalo ľuďom veľa.

Ak by sa predmetné podarilo zrealizovať, veľa ľudí by malo menej práce s počítaním mincí v obchode a službách. V domácnostiach a reštauračných zariadeniach by sa nehromadili nepotrebné mince, ktoré vlastne už takmer nikto  nechce.

V niektorých štátoch  Eurozóny to riešili tak, že ich síce oficiálne nezrušili, ale ich jednoducho prestali používať, aj to je riešenie.

RegioJet nevracia Slovákom peňažné prostriedky za stornované cestovné lístky, alebo záchrana firmy na úkor cestujúcich zo Slovenska? !

07.04.2020

Môj príbeh so spoločnosťou RegioJet začal , rezerváciou cestovných lístkov Bratislava – Praha 6.5.2020 a späť Praha – Bratislava 10.5.2020, pričom som uhradil čiastku 103,60 EUR 5.3.2020. Ako na potvoru sa rozbehla pandémia u nás, aj v ČR, a na základe informácií, ktoré boli vtedy dostupné som zhodnotil, že v máji sa určite cestovať nebude. Dňa 18.3.2020 som [...]

Prečo len cca 22 percentná účasť  Slovenskej republike v eurovoľbách

05.06.2019

Všetci v EÚ, a hlavne u nás, plačú. Prečo je taká nízka účasť občanov v eurovoľbách? Preto lebo, ide o voľby, kde vás priamo nútia vybrať si stranu a zakrúžkovať dvoch preferovaných kandidátov. To je ale ten problém, lebo niektoré osobnosti, by si zaslúžili byť europoslancami , ale z pohľadu voliča kandidujú za stranu, ktorú oni voliť z princípu nebudú [...]

Červená pošta.

27.09.2018

Názov Červená pošta vznikol nie preto, že by v dnešnej dobe obsadili poštu komunisti. Ide o veľkú poštu v mestskej časti Petržalka v Bratislave, ktorá mala červenú farbu fasády ( ľudia ju tak začali volať ešte pred rokom 1989), v súčasnosti už má inú fasádu, ale pre občanov Petržalky je to stále Červená pošta. Prečo sa zaoberám Červenou poštou, [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 104209x
Priemerná čítanosť článkov: 2742x

Autor blogu

Kategórie